En person som betyder mycket för mig brukar säga att jag är som en giraff, att jag har en helhetssyn med översikt och huvudet på skaft. Jag tycker att giraffer ser vänliga ut också, det tycker jag är en bra egenskap till hos en ledare. Och med den långa halsen kan de också gå ner från sin översiktsvärld till att se detaljerna.
Varför blev jag ledare?
När jag var 11 år fick jag börja arbeta i min morbrors lanthandel. Min morbror lärde mig mycket, jag fick räkna på förtjänst på olika varor, jag fick lära mig kundbemötande och service. Jag fick dessutom göra fel – och med snälla tillrättavisningar fick jag korrigera och göra rätt. Han och hans fru var goda ledare som varit en förebild för mig många gånger.
I mer vuxen ålder har jag ofta klivit fram och tagit ansvar. Det har gett mig möjlighet att få olika ledarroller, både som anställd och som konsult. Det känns alltid som ett förtroende att få rollen ”ledare” och att sedan accepteras som sådan av medarbetare och andra ledare.
Varför hjälper jag andra?
Det är nog rätt egoistiskt… finns det något roligare än att höra andras framgångshistorier och känna att jag själv har varit med och bidragit till att det blivit just framgång? Men det finns också en annan viktig del av att jag vill stötta andra ledare, nämligen att jag sett alldeles för många dåliga ledare under mitt yrkesliv. Kan jag hjälpa dig att bli en bra ledare så får många medarbetare en bättre förutsättning att göra ett bra jobb, och du som ledare blir uppskattad, trygg och stolt.
Vad jag tycker är viktigt i bra ledarskap
Tänk dig att du arbetar i en organisation som har tydliga mål. Du vet vart ni ska och varför. Du får vara med och bryta ner dem till aktiviteter som gör att ni kan följa framstegen. Du har också en klart för dig vad du är för pusselbit i detta och vad du ska bidra till. Du får dessutom återkoppling så du kan känna dig trygg i om du gör ett bra jobb, eller om du behöver justera något. Om det stökar så tar ledaren ansvar för att hantera det som stökar. Det kan vara en medarbetare som inte gör sitt jobb, som kanske har beroendeproblematik, en leverantör som inte uppfyller kvalitetskrav osv. Ledaren duckar inte för utmaningar utan vågar möta även det som är jobbigt. Dessutom möter ledaren utmaningarna med ett varmt hjärta. Att vara en bra ledare är inte att vara okänslig – snarare tvärtom!
Att våga möta
Under mina år som ledare har jag mött personer som inte kunnat vara kvar på arbetsplatsen, t ex under lågkonjunktur i konsultbranschen. Att då våga möta den personen man tvingas säga upp på ett mänskligt plan, lyssna, återkoppla varför just den personen måste lämna, respektera önskemål kring hantering av avslutande tid är jätteviktigt. Eller möta de medarbetare som blir allvarligt sjuka eller som beter sig illa. Det har lärt mig mycket!
Livet i och utanför jobbet
iCool AB har sin bas i Tyresö utanför Stockholm men jag jobbar såklart där du som kund behöver mig. I livets pussel finns tre unga vuxna, två barnbarn, storfamilj och många goa vänner. Jag gillar att samla människor i mitt kök över en matbit, eller i familjens fritidshus där det ibland är mer som svängdörrar med människor som dyker upp och hälsar på. Mitt barnbarn har stort prio och jag skämmer bort henne allt jag kan! Kärlek ska slösas på.
När jag inte arbetar i iCool AB har jag också en liten verksamhet som heter Silvergrinde. I min silversmedja får min mer kreativa hjärnhalva utrymme och jag har märkt hur många av mina funderingar kring ledarskapsutmaningar får sin lösning efter att en silverplåt blivit ett halsband. Det är som att gå ut i skogen, eller sjunga, eller laga mat. Hjärnan funkar bäst när båda sidorna får utmaningar.